A1 Communications

В Община Елин Пелин бе представен Заводът за производство на рециклирана пластмаса

Пред обществеността и администрацията на община Елин Пелин бе представен Заводът за производство на рециклирана пластмаса, който в момента се изгражда край града. Стойността на изцяло частната инвестиция е в размер на 40 млн. евро. Предвижда се внедряването на първокласни технологии и цялостен инженеринг на водещи германски компании, покриващи всички екологични изисквания. Проектът отговаря изцяло на актуалните директиви на Европейския съюз за създаване на „КРЪГОВА ИКОНОМИКА“ с цел намаляване на глобалното замърсяване с отпадъци.

На представянето на проекта присъства почетният директор на Европейската комисия, Главна дирекция „Околна среда” Джордж Кремлис. „Това e пионерен проект, който ще се изгради и ще работи, съгласно европейските норми”, каза той. По думите му този проект е в защита на околната среда и хората, както и на биоразнообразието в района. Джордж Кремлис добави, че с използването на новите технологии в завода отпадъчната пластмаса ще се трансформира в използваем продукт. Кремлис подчерта, че Кръговата икономика е един от най-важните приоритети в Европейския съюз. Това е нов модел, чрез който се предпазват ресурсите на нашата планета, каза в заключение почетният директор на ЕК.

По време на дискусията кметът на община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Сименов коментира, че е възможно този проект да изведе България на едно от водещите места за рециклиране на пластмаса в региона. Той заяви, че проектът е знаков не само за Елин Пелин, но и за България. „Уверих се, че няма никаква опасност за здравето и живота на гражданите”, каза Ивайло Симеонов.

Технологиите, които ще се прилагат в завода за производство на рециклируема пластмаса се използват вече в Германия, Швейцария, Дания и др. страни. Изпълнителният директор на компанията „Интегра пластикс“ АД, която изгражда завода, Юлиан Белев обясни, че проектът е високотехнологичен. „Различните видове пластмаси ще бъдат сепарирани, включително по цветове, за да се направи качествен рециклат”, посочи Белев и наблегна на факта, че този процес ще се извършва от машини – оптични сортери. Стана ясно още, че процесите по рециклиране не включват горене и отделяне на вредни емисии.

Представители на общината в Елин Пелин и гостите посетиха работната площадка на завода.