A1 Communications

Завърши третото състезание за икономично и екологично шофиране „Еко драйв България 2018”

 

За трета поредна година се проведе състезанието „Еко драйв България”. В надпреварата се включиха 16 автомобила от трите групи в зависимост от горивото, с което зареждат превозните средства: метан или пропан-бутан, електрически и хибридни автомобили и традиционни горива – бензин или дизел. Целта е водачите на превозни средства да спомогнат за намаляване на вредните емисии и да имат по-високо ниво на отговорност към опазване на природата и останалите участници в движението. Организатор на надпреварата е Автомобилен спортен клуб БРЦ България.

Събитието бе открито от заместник-кметовете на Столична община по направленията „Транспорт и транспортни комуникации” Евгени Крусев и „Зелена система, екология и земеползване” Йоана Христова, както и от съветника на министъра на икономиката Любомир Ганчев.

„С икономично каране колите, които участват в днешната инициатива показват 20% по-нисък разход от техническите заводски показатели”, съобщи инж. Георги Илиев, председател на Автомобилен спортен клуб БРЦ България по време на официалното откриване на събитието.

Йоана Христова коментира, че целта на Столична община и на всички граждани е да има по-чист въздух и съответно добра инфраструктура. Тя каза още, че София е с най-много коли от градовете в Европа. От изказването й стана ясно, че е установено, че 57% от замърсяването на въздуха е от автомобилните газове. „Ето защо посланията на тази инициатива и целите й са от изключителна важност за постигане целите на екологията и ще допринесат за това да живеем в по-чиста среда”, увери заместник-кметът по направление „Зелена система, екология и земеползване”.

„Еко драйв 2018” има съществен принос не само за екологичните цели, но и за безопасното шофиране”, каза зам.-кметът Евгени Крусев и пожела на организаторите на събитието 3 х 33 издания на надпреварата. Двамата заместник-кметове получиха от АК БРЦ България удостоверения за почетно членство.

Съветникът на министъра на икономиката Любомир Ганчев увери, че точно сега посланието за икономично и екологично шофиране на тази инициатива ще достигне до максимален кръг от хора, т.к. България е председател на Съвета на Европейския съюз.

За организирането на „Еко драйв 2018” АК БРЦ България получи поздравителен адрес от председателя на Комисията по околната среда и водите на НС Ивелина Василева.

Финалът на третото състезание за икономично и екологично шофиране „Еко драйв България 2018“ отново изненада с резултати за най-нисък разход на гориво или електричество. Първенецът в 1-ва група с алтернативно гориво метан или пропан-бутан показа разход 2,3 кг./100 км. с автомобил на метан. Във 2-ра група – електрически и хибридни автомобили – победителят отчете 9,8 киловатчаса/100 км. Сред традиционните горива бе постигнат най-добър разход от дизелов автомобил – 2,4 л./100 км.

„Еко Драйв България 2018” се проведе в периода 15-17 юни 2018 г. по маршрут София – Сандански (176 км), Сандански – Велинград (157 км), Велинград – София (129 км). Разстоянието, което участниците изминаха е общо 462 км. Записалите се шофьори бяха разделени в три групи в зависимост от горивото, с което зареждат превозните средства: 1-ва група с алтернативно гориво – метан или пропан-бутан, 2-ра група с електрически и хибридни автомобили и 3-та група са коли с традиционни горива – бензин или дизел. Калкулацията за икономия на гориво бе извършена на база реални килограми на автомобила, спрямо направения разход.

Правилата, по които се провежда състезанието „Еко Драйв България” са разработени от екипа на Катедра „Двигатели, автомобилна техника и транспорт” на Техническия Университет в София. Техническата комисия, съставена от тези специалисти изчислява икономията на горивото на всеки автомобил и по получените резултати се извършва класирането по групи. Всеки участник получава Сертификат за икономично шофиране. Победител в състезанието ще е този шофьор, който е изразходвал най-малко енергия (гориво в литри или ел.енергия) спрямо теглото на конкретния автомобил. По този начин участват автомобили от 500 до 3500 килограма, които може да са напълно равностойни.

Основните изисквания, които се следват са: скоростите на движение се определят от Закона за движение по пътищата и абсолютно всички участници трябва стриктно да го спазват; във всеки отбор трябва да има минимум двама души; шофьорът на автомобила да има валидна шофьорска книжка и минимум две години стаж.