A1 Communications

НСОРБ и БНТ2 стартираха кампанията „Купувам българско”

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ подкрепи инициативата на БНТ2 „ВКУСЪТ НА БЪЛГАРИЯ“. Кампанията „Купувам българско” на новините на БНТ2 си поставя за цел да срещне интересите на туристическия бранш и производителите на качествените български храни и напитки и инициира поредица от срещи между представители на туристическия бизнес и фирми-производители от хранителния сектор.

По време на стартиращата пресконференция председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов изтъкна, че местната власт винаги е оказвала институционална подкрепа на регионалните производители. Той даде за пример хипермаркети във Велико Търново, където са обособени витрини с производства от местния бизнес, както и ресторанти в града, в които се предлага отделно меню с местни специалитети. Председателят на УС на Сдружението заяви, че в рамките на кампанията общините ще препоръчат във всеки хотел да има витрина с производства на малкия и средния бизнес от региона. Даниел Панов подчерта, че фермерските пазари, които се организират на много места, са всъщност директната връзка между производители и потребители. По този начин се избягват прекупвачите, а гражданите са сигурни, че консумират сертифицирана местна храна. НСОРБ ще търси начини тези пазари да стават повече и да продължават по-дълго, коментира председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов.

По време на пресконференцията кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров подчерта необходимостта от законодателна инициатива, която да позволи на местното производство да влезе в местните болници, училища и общински заведения без да се нарушава Законът за обществените поръчки. Кметът на община Банско Георги Икономов също акцентира върху съществуващи нормативни пречки, които не позволяват на местните ресторантьори сами да приготвят храна и специалитети с местни продукти. Заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова съобщи за идеята Троян да въведе регионална марка, която да е гаранция за стандарт и качество на местното производство. „Купувам българско“ е кампания на кметовете, защото се насърчава местният бизнес, заетостта и потреблението, каза Донка Михайлова.

В разговорите, инициирани от БНТ2, участваха Екатерина Генова – директор на дирекция „БНТ Свят и региони” Мариета Фидосиева – главен продуцент на Новините на БНТ 2, Димитър Зоров – председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Благой Рагин – почетен председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Андрей Стоилов – председател на Асоциацията на професионалните готвачи, Петър Андреев – член на УС на Сдружение „Туризъм“, Росица Касабова – управител на винарска изба „Вила Винифера“, доц. Огнян Боюклиев – Икономически институт при БАН, както журналисти, хотелиери, представители на малки и средни фирми.