A1 Communications

Влак-стрела в жп участъка Пловдив-Септември

Влак-стрела потегли от Пловдив към Септември по модернизирането на жп трасето, като „излетя“ със скорост от 130 км. От 15 до 18 минути по-бързо ще се изминава 70-километровото разстояние между двата града.
Модернизацията на железопътните отсечки от Пазарджик до Стамболийски и до Септември приключи в края на август. Това ще позволи влаковете от София до Пловдив да развиват скорост от 200 км/час.
По трасето е изградена съвременна сигнализация, подобно на системите в Европа, каза пред журналисти на жп гарата в Пловдив зам.-министърът на транспорта Велик Занчев. Той припомни, че БДЖ подготвя процедура за закупуването на нови влакове, за което може да се случи единствено след обновяването на инфраструктурата.
Изпълнител на проекта за участъка Септември-Пловдив е консорциумът ТКБ – абревиатура от имената на участниците в него Thales, Kapsch и Балкантел.
Алфред Файдер, изпълнителен директор на Талес Австрия ГмбХ, коментира, че жп транспортът е предпоставка за мобилност и глобално развитие, а дейността на неговата компания е свързана преди всичко с безопасността.
Компанията Талес, която е организатор на демонстрационното пътуване, е изградила системите за сигнализация в участъка Септември-Пловдив. Талес Австрия като ръководител на консорциума отговаря за проектирането, доставките, монтажа и въвеждането в експлоатация на на жп осигурителните устройства, системите за сигнализация, също и оборудването, което следи параметрите на влака – габарит, тегло, разпределение на товарите и нагрети колела.
Според изпълнителите на проекта по-високата скорост и съкратеното време за пътуване ще повишат местната мобилност и капацитета за пътническия трафик. Разходите за поддръжка ще бъдат намалени, безопасността – повишена, а инфраструктурата вече се наблюдава с модерни технологии.
Инвестираните средства за новите системи за сигурност са малко над 91 млн. лева от програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., съобщи транспортното министерство. Аналогични системи вече работят по направлението Пловдив – Свиленград – турска граница, а до средата на октомври Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) ще обяви търг за внедряването им по жп линията от Пловдив до Бургас на стойност 196 млн. лева.
Ще бъдат построени още три надлеза в участъка Пловдив – Септември, за да няма пресичане на жп линиите в участъка на едно ниво с автомобилите, което допълнително ще повиши безопасността на движението, съобщи генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски.
Линията от София към Пловдив е 150 км с почти 30 гари и спирки.
Жп участъкът Пловдив – Септември е част от Европейските транспортни коридори № IV, VIII и X.
Проектът София – Пловдив заедно с проекта Пловдив – Свиленград осигурява жп връзка с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.