A1 Communications

Швейцарски завод за 6 млн. лв. заработи в Монтана

Заводът за производство на метални и мрежести палети на швейцарската фирма „Палемонтех“ беше официално открит в технологичния парк край Монтана. Производствената мощност дава 100 работни места в региона. Продукцията му ще бъде изнасяна в Швейцария.
 
Направената инвестиция е на стойност 6 млн. лева, припомни собственикът на завода Андре Урех. Заводът е на площ от 5,6 хил. кв. метра застроена площ и терен от още 25 декара. Строителството на завода започна през февруари 2016 година.
 
„Палемонтех“ е швейцарска собственост, доставчик на швейцарската Max Urech Lager-und Fördertechnik.
 
По време на официалната церемония по откриването на новия завос зам.-министърът на икономиката в служебното правителство Любомир Ганчев коментира, че през 2016 година икономическото министерство е сертифицирало 24 проекта на инвеститори, които касаят Северозападния район за планиране – областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч.
 
Общата стойност на проектите е 380 милиона лева, срокът за изпълнение е 3 години. От началото на тази година са сертифицирани 6 проекта за 143 милиона лева, уточни Ганчев.
 
Гости на откриването бяха и посланикът на конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Денис Кнобел, областният управител на Монтана Иван Сергисов, кметът на града Златко Живков, бизнесмени от България и Швейцария.
 
Денис Кнобел заяви, че е горд с тази напълно швейцарска инвестиция в Северозападна България. Той коментира, че инвестицията е знак и за други инвеститори да разкриват работни места в региона.
 
Кметът на Монтана Златко Живков припомни, че в технологичния парк в Монтана вече работят и други фирми и заяви, че се надява младите хора да остават и работят в града.